Grønn Byggallianse | 06. Tell til TI
872
page-template-default,page,page-id-872,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-14.4,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
Av Anders Nohre-Walldén,  utviklingssjef Grønn Byggallianse

Tell til TI

36 prosent* av boligkjøpere bruker en halvtime eller mindre til å se på boligen de sist la inn bud på. Salgsprosessen kan minne om en forelskelse hvor den hjertet banker sterkest for blir den man ender opp med.

Nå står du der da, når den mest intense forelskelsen har lagt seg og hverdagen starter. Ble det slik du tenkte?  Ikke la deg styre kun av følelser i kjøpsøyeblikket. Bruk de ti kvalitetsprinsippene som sjekkliste når du skal ta beslutningen. Ta et skritt tilbake, trekk pusten og tell til ti.

 

Dette kjennetegner gode bygg og områder:

 

  1. Stimulerer til kontakt, aktivitet og opplevelser

Hvordan er utearealene og hvem har tilgang til disse? Er det lagt til rette for fysisk og sosial aktivitet, opplevelser og varierte sanseinntrykk – for barn og voksne?

  1. Gode lysforhold og utsyn

Hvor godt er tilgangen til dagslys? Er det mulig å se et solskjema for bygget som viser solas gang gjennom året? Er det utsyn mot noe som gir en god følelse, for eksempel natur eller grøntarealer?

  1. God luftkvalitet og lav støybelastning

Hvordan er inneklimaet med tanke på ren luft og regulerbar temperatur? Hvor mye lyd er det fra omgivelsene rundt bygget og fra vifter og tekniske anlegg inne i boligen? Finnes det støymålinger. Hva viser i såfall de?

  1. Ivaretar sikkerhet

Hvordan er bygget sikret mot skader, tyveri og ulykker? Kan jeg parkere sykkelen trygt i bakgården? Er bakgården og andre steder rundt bygget godt opplyst og trygge?

  1. God tilgjengelighet til og på stedet

Er bygget tilgjengelig for alle uansett funksjonsnivå? Hvor enkelt er det å komme seg til og fra bygget til fots, på sykkel eller med?

  1. Har lang levetid

Er det fleksible planløsninger og tekniske løsninger slik at vi enkelt kan gjøre om inne om vi vil det? Er materialvalgene av god kvalitet. Er det et vedlikeholdsprogram for fellesanlegg og bygget?

  1. Gir smart utnyttelse av arealene

Hvor arealeffektiv er boligen? Finnes det noen gode kollektive løsninger – som  et stort felleskjøkken og festsal, et gjestesoverom eller to for svigerforeldre?

  1. Utnytter energien godt

Hva er miljøprofilen på energisystemet? Hvor jevnt er effektbehoet og hvor høy er strømregningen? Hvor god er interaksjonen med lokale energisystemer?

  1. Bygget med god ressursutnyttelse og lave klimagassutslipp

Er boligen miljøklassifisert og beviselig bærekraftig? Er boligen bygget med materialer som er produsert med lave klimagassutslipp, både under produksjon og transport av materialer til bygget og i byggeprosessen?

  1. Gir lave drifts- og vedlikeholdskostnader

Er det et driftssikkert bygg med robuste materialer som er enkle å rengjøre og vedlikeholde? Finnes det en god brukerveiledning for boligen på boligmappa.no med dokumentasjon av alle de påståtte kvalitetene? Vil dere som selger oss boligen følge oss opp etter 1, 2, 3 år for å se om det er noe som trengs å justeres/rettes for få lavest mulig driftskostnader?

Dette er alle kvaliteter som fører til bærekraftige bygg og områder. Vi i Grønn Byggallianse vil at boligen din skal være både økonomisk gunstig å bo i, sunn for deg og dine og sunn for miljøet.

En måte å sikre at disse kvalitetene er ivaretatt er å spørre om boligen er BREEAM-sertifisert. Da vet du at den holder god kvalitet og at det finnes dokumentasjon på hva og hvordan boligen er bygget på en miljøriktig måte.

BREEAM er frivillig og er blitt en kvalitetsreferanse for de som bygger bygg du skal bo i. Et slikt sertifikat på betyr at boligen og bygget har dokumentert kvalitet og setter din helse og trivsel som kjøper i sentrum.

*Ipsos for DNB 2017
Anders Nohre-Walldén  utviklingssjef Grønn Byggallianse